četvrtak, 19. lipnja 2014.

DA LI OSOBE SA INVALIDITETOM ZAISTA IMAJU PODRŠKU ZAJEDNICE?


U prostorijama Udruženja roditelja djece i omladine s teškoćama u razvoju „i“, 17. juna održano je u Konjicu predavanje o važnosti poštivanja principa UN konvencije o pravima osoba sa invaliditetom na području HNK uokvirenih u nacrtu Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti (LPAI).

Predavanju je prisustvovala nekolicina, slobodno možemo da kažemo osviještenih ljudi i organizacija. Pored predstavnika medija, tu su bili predstavnici Medžlisa IZ Konjic, obdaništa, Udruženja slijepih i slabovidnih osoba i Udruženja Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK).


Predavačica Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih „Ružičnjak-Los Rosales“ iz Mostara, ističući važnost saradnje općtinskih struktura, javnih institucija i nevladinih organizacija, istakla je da invalidne osobe u HNK imaju, ne samo arhitektonske barijere, nego imaju problem što nadležni službenici imaju barijere u glavama, što čak portiri takva lica često neće da puste do službenika koji treba da rješavaju pitanja ovih lica.

Na području općine Konjic ima 572 invalidne osobe od čega je 39 djece, a 25 boravi u Dnevnom centru pri Prvoj osnovnoj školi.

„Svi mi samim činom rođenja stičemo osnovna ljudska prava, međutim osobe sa invaliditetom se moraju borit za njih. Iskreno nas rastužila činjenica da je veliki broj mladih mentalno zdravih osoba ograničeno u svemu od vrtića pa sve do fakultetskog obrazovanja samo zbog činjenice da njihovo kretanje dobrim dijelom zavisi od druge osobe. Zbog toga  treba da se podigne svijest građana o osobama sa invaliditetom i da isti postanu briga društva, a ne samo svoje uže porodice“, izjavili su učesnici predavanja Almedina Kašić i Endi Omeragić, predstavnici VIPK-a.  



Iako su organizatori blagovremeno obavijestili sve nadležne organe i organizacije, od općinskih organa koji su najviše bili potrebni, očekivano, niko nije bio prisutan. Ovakav ignorantski odnos predstavnika lokalne vlasti nas ne iznenađuje, posebno imajući u vidu sve nepravilnosti koje su učinili štićeniku ovog udruženja, dječaku Belminu Koziću u pokušaju izgradnje invalidskog lifta od 2009. godine.

PRIČA O BELMINU KOZIĆU IZ KONJICA:
https://www.youtube.com/watch?v=FPJLN8P2fmQ



Konjic, 19.06.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar