nedjelja, 15. lipnja 2014.

KOLEGIJ OV KONJIC USVOJIO INICIJATIVU VIPK O SMJENI KOMISIJE ZA MLADE

Povod za razgovor sa građanskim aktivistom Adisom Muhibićem je inicijativa o smjeni neaktivnih članova komisije OV za mlade, koju je Udruženje volonteri i prijatelji konjičke regije, čiji je Adis predsjednik, pokrenulo, a kolegij OV usvojio.


Mojkonjic.com:  U nedavnom saopštenju za javnost pitali ste se da li se bude mladi Konjica, odakle ideja za to pitanje i saopštenje ?

A. Muhibić:  Na neaktivnost i neorganizovanost mladih općine Konjic ukazivali smo više puta, u općini sjedi službenik za mlade, postoji komisija OV za mlade, postoji dosta nevladinih i sportskih organizacija koje okupljaju mlade, a grad nema npr. vijeća mladih, tu jedinstvenu organizaciju koja je zakonski regulisana. Posljedice neorganizovanosti mladih su ogromne, mladi drugih gradova daleko su otišli u ostarivanju svojih prava i interesa.
Volonteri su predložili smjenu tri člana komisije za mlade, kolegij Vijeća je prihvatio inicijativu o čemu nas je pismeno obavijestio predsjednik Vijeća Ivan Karlović.Mi smo sve ovo objavili u saopštenju za javnost.Ipak se kreće, rekli bismo, Ostajemo uvijek pri činjenici da se može bolje, da su naša vrata aktivizma otvorena za sve dobronamjerne i da ćemo u konačnici vidjeti masu aktivnih mladih ljudi kao subjekte lokalne politike i odgovorniju lokalnu vlast.


Mojkonjic.com: Volonteri su konačno registrovana NVO, kako to mijenja vaš status u gradu?

A. Muhibić:  Od 2006. djelujemo kao neformalna grupa građana, uz poznate porođajne muke registrovani smo u februaru 2014., registracija nije ništa bitno promjenila, ostali smo aktivni kao što smo bili i do sada, odgovorni i posvećeni napretku grada u svakom pogledu. Mi želimo da nas lokalna vlast vidi kao građane partnere, jer imamo neupitan i veoma jak društveni legitimitet u našoj zajednici i širom BiH, jer ogromna većina građana podržava i poštuje naš rad. Za članove našeg Udruženja prijeme su organizovali Juli Affanasov iz organizacije UN volonteri, premijer Nikšić, načelnik Bubalo, predsjednici OV Ružić i Karlović i mnogi drugi.Podsjećamo, organizovali smo preko pedeset raznih akcija, krunisani smo s dvije titule najboljih volontera BiH i priznanjem “Grad mladosti”, te zahvalnicom antikorupcione mreže Account. Sada kao registrovano udruženje tražit ćemo od Općinskog vijeća da nas podrži u našem daljem radu, osigura prostorije za rad i da pojača odgovornost svih službi prema običnom čovjeku i njegovim problemima u gradu Konjicu. Mi ćemo i dalje u prvi plan stavljati dobrobit grada i građana Konjica, posebno djece i omladine.


Mojkonjic.com: Šta vaši članovi rade ovih dana ? 

A. Muhibić:  Proteklih dana, uspjeli smo da se organizujemo i pružimo pomoć poplavljenim područjima širom BiH. Taj zadatak je još uvijek u toku. Ovih dana, privodimo kraju projekat “Belmin Kozić zaslužuje svoja prava”, gdje se za nekoliko dana očekuje useljenje u novi dom gdje će Belmin imati pristup za invalidne osobe.Juče smo se odazvali pozivu Udruženja Civilnih žrtava rata, položili cvijeće na spomen obilježje poginuloj djeci civilnim žrtvama rata ispred Druge osnovne škole. Naše Udruženje inicijator je obilježavanja pogibije prvih civilnih žrtava u gradu 4.6., kao i pogibije porodice Vatrić 11.8., a jedini obilježavamo godišnjicu ubistva porodice Golubović.


Mojkonjic.com / M.Č.

Nema komentara:

Objavi komentar