petak, 25. srpnja 2014.

Javna rasprava u Mostaru: Kako imati efikasniju borbu protiv korupcije


Učesnici u raspravi, predstavnici tužilaštva, policije, sudova, NVO i drugi nisu otišli dalje od konstatacije o neefikasnosti borbe protiv korupcije. Uspješne metode borbe protiv korupcije u regiji ne koriste se u BiH.

Na održanoj raspravi početkom jula ove godine, (07.07.2014.) koju je organizovala Antikorupcijska mreža "Account", razgovarano je o identifikovanju najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu djela korupcije.

"Sve zemlje u svijetu, koje efikasno procesuiraju korupciju, primjenjuju posebne istražnje radnje, koje su se pokazale kao efikasne", izjavio je medijima član Antikorupcijske mreže "Account", stručni konsultant, Nermin Kadribašić iz Zenice.

"Međutim, ono što je u BiH je da se one minimalno ili skoro nikako ne primjenjuju i to su simuliranje davanja otkupnine, informator, prisluškivanje telefona itd.", rekao je Kadribašić.

Stručnjaci kažu da su krivična djela korupcije djela bez svjedoka i dokaza. Tu je, kako kaže glavni tužilac HNK Mladen Jurišić, i pravna praznina, odnosno situacija u kojoj nema dovoljno efikasnih zakonskih odredbi, ali nema ni dovoljno koordinacije nadležnih tijela.

"Mislim da nedovoljno koristimo i ono što imamo. Naime, nemamo neke specijalne programe ni planove, nismo ni uvezani na tom planu", rekao je Jurišić.

Prema rezultatima danas predstavljenog istraživanja, u BiH su tokom 2013. godine postignuti najlošiji rezultati u procesuiranju korupcije. Istaknuto je kako je stoga opšti dojam u bh. društvu da se u ovoj zemlji doslovno sve može kupiti, pa tzv. obični građani i ne prijavljuju korupciju.

Miron Torlo, član Antikorupcijske mreže "Account", za procvat korupcije u bh. društvu krivi politiku, te ističe da vlast na pozicije stavlja nekompetentne ljude, kojima se može upravljati, ali su i zakoni često takvi da služe kao pokriće za kriminal i korupciju.

U raspravi su učestvovali  zamjenik glavnog tužioca u Zapadnohercegovačkom kantonu Ljiljanko Naletilić, zamjenik tužioca HNK Spomenko Jukić, Elena Sulejmanagić iz NVO “Lovor”, novinar i član NVO Volonteri i prijatelji konjičke regije Mirsad Čukle i drugi.




MOJKONJIC.COM - TIM ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VIPK

http://www.mojkonjic.com/clanak/javna-rasprava-u-mostaru--kako-imati-efikasniju-borbu-protiv-korupcije/122322

Nema komentara:

Objavi komentar