srijeda, 1. listopada 2014.

ODRŽAN SEMINAR ZAGOVARANJE ZA OTVORENU VLAST



Za organizacije civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine koje zagovaraju principe transparentne, otvorene i odgovorne vlasti, Centar za društvena istraživanja ANALITIKA, organizovao je 26.09.2014. godine seminar „Zagovaranje za otvorenu vlast“ u hotelu Europa, Sarajevo.
Seminar je dio regionalnog projekta „Zagovaranje za otvorenu vlast: Pravo da znam u Jugoistočnoj Evropi“, koji je usmjeren na zagovaranje načela otvorenosti vlasti i praćenje napretka država u odnosu na preuzete obaveze i planove aktivnosti.
Tokom seminara najviše je bilo riječi o pristupima i tehnikama zagovaranja za otvorenu vlast. Činjenica je, da je vrlo teško od vlasti dobiti željenje informacije, ali ne treba nikako odustajati, već uporno zahtjevati. Kada jednom krenemo da se zalažemo za nešto, potrebno je da ustrajemo u tome do kraja. Najvažnije je dobro istražiti problem i spremiti odgovor na svaku situaciju u koju možemo doći uslijed pokušaja vlasti da ne otkriju informacije koje smo tražili. Po iskustvima iz Njemačke i Austrije za implementaciju ovog projekta u tim državama trebalo je jako puno vremena i truda. Vlade svih država jako su lukave u zaobilaženju transparentnosti njihovog rada. Niti u jednoj državi nije lahko provoditi otvorenu politiku bez obzira koliko ta država bila razvijena.
U diskusiji o tome gdje smo i koji su slijedeći koraci za našu državu Bosnu i Hercegovinu sagovornici su bili Eldin Karić, predstavnik ACCOUNT-a, Maja Branković ispred Transparency International-a, te Nermina Voloder ispred ANALITIKA-e, koji su podsjetili, da je Bosna i Hercegovina pristupila 24. septembra 2014. godine partnerstvu za otvorenu vlast (Open Government Parnership – OGP), te je time postala 65. članica. Ipak, čeka nas dug put u borbi za otvorenu politiku i pored činjenice da smo kao država pristupili partnerstvu i samim tim se obavezali na transparentnu vlast.

Ispred udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ seminaru je prisustvovala članica Skupštine, Almedina Kašić.

Konjic, 01.10.2014.

Nema komentara:

Objavi komentar