utorak, 21. listopada 2014.

Održan trening – Izazov za promjene



U organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD) održan je u periodu od 26.-28.09.2014. godine u Trebinju trening pod nazivom “Izazov za promjene”, gdje je jedan od učesnika bio i Endi Omeragić, član NVO “Volonteri i prijatelji konjičke regije”.

“Izazov za promjene“ je posebna inicijativa u okviru Programa malih grantova i predstavlja inovativan pristup u kome su liderice i lideri iz lokalnih zajednica širom BiH zajedničkim radom kreirali ideje koje žele realizirati.

Tokom trodnevnog treninga učesnici/ce su na konkretnim primjerima učili o mobilizaciji lokalne zajednice, prikupljanju sredstava i korištenju novih tehologija, te su imali fleksibilan prostor za upoznavanje, razmjenu ideja i osmišljavanje lokalnih inicijativa.

Jedna od prijavljenih Inicijativa će se realizirati u Sarajevu i Konjicu.

Radi se o inicijativi ”Izbrišimo razlike” koja ima za cilj da poboljša psihofizicke sposobnosti i uvjete za rad djece sa posebnim potrebama. Inicijativa će se realizirati na dvije lokacije (Konjic i Sarajevo), a uključuje 4 radionice muzike i plesa za djecu sa posebnim potrebama. U ovim aktivnostima će biti uključeno 40 volontera. Putem info štandova na najprometnijim lokacijama u gradu Sarajevu (BBI, Katedrala) i općini Konjic (Fontana) građani i građanke će biti pozvani da svojim aktivnim učešćem ”izbrišu razlike” putem fotografije sa porukom koju će volonteri odmah postavljati na društvenu mrežu Facebook.
Svi posjetioci info štandova će biti u mogućnosti na licu mjesta donirati novac za poboljšanje infrastrukturnih uvjeta servis centra ”Dajte nam šansu” i  ”Urdoppi Konjic”. Ovom inicijativom bi se mališanima sa posebnim potrebama omogućili bolji uvjeti za njihov boravak u prostorijama centra, te mogućnost da uživaju u plesu i muzici kroz radionice u Konjicu i Sarajevu.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) omogućava građanima i građankama BiH da doprinesu pozitivnim promjenama u svojim zajednicama putem Programa malih grantova. Ovaj program je poseban po tome što inicijative osmišljavaju sami građani/ke, koji ih nakon dobijanja novčane i tehničke podrške realizuju uz pomoć velikog broja sugrađana, lokalnih vlasti i kompanija.

Raspoloživa sredstva za implementaciju ovih ideja iznose 15.000,00 KM a konačna odluka o tome koje ideje će biti realizovane zavise od broja glasova koje inicijativa dobije putem online glasanja na web stranici: www.izazovzapromjene.ba
Pozivamo građane i građanke Konjica i drugih dijelova Bosne i Hercegovine da se uključe u glasanje i tako doprinesu realizaciji ove zanimljive i korisne ideje.


Konjic, 08.10.2014. godine

VIPK/CPCD

Nema komentara:

Objavi komentar