srijeda, 24. rujna 2014.

POSAO SE NE ČEKA, POSAO SE TRAŽI


















Unija za održivi povratak i integracije Bosne i Hercegovine održala je radionicu u Konjicu 11. septembra 2014. godine u cilju edukacije mladih i nezaposlenih osoba kako bi im pobudili interes za neformalno obrazovanje u sklopu projekta „Zadržavanje mladih u ruralnim sredinama kroz edukaciju o zapošljavanju“, koji je finansiran od strane USA ambasade u Bosni i Hercegovini, uz sufinansiranje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

U našem gradu oko 20 učesnika dobilo je priliku da učestvuje u ovoj zanimljivoj interaktivnoj radionici, kroz zajedničko pisanje biznis planova i razradom biznis ideja u namjeri da se najbolje pretvore u djelo. Kroz ovu edukaciju mladi su shvatili da se posao ne čeka, posao se traži. Istakli su i na nepostojanje jedinstvene organizacije Vijeća mladih, a samim tim i nepostojanje Strategije za mlade ove lokalne zajednice.

Nakon edukacije nastavljen je rad s mladima koji pokazuju sklonost ka poduzetništvu. Predstavljanje najboljih poslovnih ideja pod nazivom „Moja ideja-moja budućnost“ održat će se u Sarajevu, 25. septembra 2014. godine u sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva, gdje će članovi Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ Endi Omeragić, Elvira Ćosić i Zoran Hadžiosmanović prezentovati projekat „Igra za sve“.

NVO „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ je dobrovoljno, nezavisno, nevladino, nestranačko, nepristrasno, neprofitno i multietničko Udruženje koje radi na buđenju svijesti o stanju u lokalnoj zajednici, mogućnostima demokratskog djelovanja i proaktivno uključuje sugrađane u kulturna, sportska i druga društvena dešavanja kroz podsticanje i stalnu promociju građanskog aktivizma i volonterskoga rada za dobrobit zajednice. Udruženje broji 40 volontera, bez zasnivanja radnog odnosa. Od tog broja 50% čine žene i mladi ambiciozni ljudi koji su svojom slogom i namjerom "uzburkali” svijest građana ove općine i svojim aktivizmom jasno ukazali na sve nedostatke lokalnih organa vlasti, te predložili i uradili bolja rješenja za život građana, posebno mladih i djece.

Konjic, 23.09.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar