srijeda, 24. rujna 2014.

ACCOUNT: SASTANAK I PR EDUKACIJA


Redovni sastanak 150 članica Antikorupcijske mreže nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini ACCOUNT, održan je 19. septembra 2014. godine u sarajevskom hotelu Grand, kojem je prisustvovao i Adis Muhibić, predsjednik NVO Volonteri i prijatelji konjičke regije (VIPK).

Ovaj sastanak je bio prilika za prezentaciju postignutog u posljednjih šest mjeseci, ali i za upoznavanje novih članica Mreže sa aktivnostima i ciljevima ACCOUNT-a. Katastrofalne poplave koje su u maju pogodile Bosnu i Hercegovinu prouzrokovale su štete i pojedinim članicama Mreže. ACCOUNT je formirao 26 info-punktova na kojima su građani mogli prijaviti korupciju i nepravilnosti u raspodjeli humanitarne pomoći. Pomoć poplavljenima je bila prioritet Mreže ACCOUNT u ovom periodu.

Informišući članice o najnovijim aktivnostima Mreže, direktor ACCOUNT-a Eldin Karić je istakao da je nedavno proširen tim pravnih savjetnika Mreže ACCOUNT za pružanje besplatne pravne pomoći prijemom dva nova pravnika. Od sada će, pored Sarajeva, ACCOUNT pružati besplatnu pravnu pomoć i u Banjoj Luci i u Bijeljini. Također je izvijestio o istraživanju koje je ACCOUNT proveo tokom avgusta i prve polovine septembra u javnim institucijama, a koje se tiče četiri ključne oblasti: zapošljavanje u javnim institucijama, javne nabavke, procesuiranje slučajeva korupcije i izrada strategija za borbu protiv korupcije. Ovo istraživanje ima za cilj da prikaže stanje u borbi protiv korupcije u javnim institucijama u BiH, a provodi se uz podršku Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Na području općina Konjic, Jablanica i Prozor-Rama anketiranje je vršio volonterski tim VIPK-a i ovo istraživanje će poslužiti u daljnjim aktivnostima Mreže i njenih članica.

U sklopu sastanaka održana su u dane vikenda (20. i 21.9.), dva cjelodnevna PR treninga na temu “Kako privući pažnju javnosti za našu zagovaračku poruku/akciju?” Na sebi svojstven, profesionalan i vrlo poučan način prenosili su svoje znanje, iskustvo i sugestije u radnim cjelinama (pravila dobre komunikacije s medijima, kreiranje jasnih poruka i njihov prenos ciljanoj skupini, pisanje saopštenja za javnost, krizne situacije, prezentacija, mini kampanje, no comment, individualni i grupni TV intervjui, vježba s kamerom..), predavači: Senka Kurt, novinarka RSG radija, Almir Kurt, kreativni direktor RSG radija i direktorica organizacije INFOHOUSE Đenana Alađuz.

ACCOUNT je mreža nevladinih organizacija, institucija, pojedinaca koji žele zajednički i sistematski raditi na borbi protiv korupcije u BiH. Volonteri i prijatelji konjičke regije djeluje kao ravnopravna članica u dvije sektorske oblasti mreže: pravosuđe i obrazovanje.

Konjic, 21.09.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar