srijeda, 3. prosinca 2014.

Obilježene godišnjice smrti Zuke Džumhura i Kasima Prohića



Članovi Udruženja Volonteri i prijatelji konjičke regije, zajedno sa učenicima 2. osnovne i učenicima Srednje škole, danas su, povodom godišnjice smrti, na mezare položili cvijeće i odali počast svojim poznatim sugrađanima Zuki Džumhuru (24.9.1920-27.11.1989.) iKasimu Prohiću (25.10.1937-30.11.1984.).

Ovim činom podsjećamo konjičku i bosanskohercegovačku javnost na značaj ove dvojice  Konjičana, koji su svojim djelima zadužili ne samo Konjic i BiH, nego i svijet. Ovim posebno šaljemo poruku mladima koji nedovoljno poznaju značaj njihovog djela, nedovoljno ga proučavaju, pa se nedovoljno i ponose ovim svojim sugrađanima. Nedovoljno su uzor svima nama u izgradnji boljeg, pravednijeg i ljepšeg društva. Posebno bih spomenuo knjigu profesora Prohića „Činiti i biti“, koja govori o tome da nije dovoljno u životu samo biti, nego smo dužni i činiti, znači biti aktivni u borbi za bolje, humanije i pravednije društvo, rekao jeMirsad Čukle u obraćanju prisutnima.

Zuko Džumhur je hodoljubio svijetom, zapisivao i pričao, crtao i slikao, spajao ljude i rušio granice, približio nam ljude i kulture sa svih meridijana... Zuko Džumhur ostavio nam je 10 knjiga, više od 10.000 karikatura, napisao je scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a posljednjih 10 godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije Hodoljublje.

Prof. dr. Kasim Prohić, u Konjicu je 1955. završio gimnaziju, pisao je poeziju, objavljivao u omladinskoj štampi, bavio se atletikom,  doktorirao je 1964., u Sarajevu u 27-oj godini života. Predavao je etiku i estetiku, preveo je i za štampanje  priredio više djela njemačkih filozofa, bio urednik više poznatih naučnih časopisa.  Od 1980. do 1983. godine Kasim Prohić  bio je dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Iza sebe prof. Prohić ostavio je sabrana djela od šest knjiga, a bio je jedan od prvih bh intelektualaca koji se suprotstavio nacionalizmu iz Srbije.

Zuko Džumhur i Kasim Prohić dobili su najviša općinska i bh priznanja.




Izvor:
Mojkonjic.com / M.Č.

Konjic, 28.11.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar