ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

DJEČIJI POLIGON TREŠANICE OSTAJE I DALJE RUGLO VLASTI KONJICA

Sa veliki žaljenjem želimo da informišemo javnost, a posebno roditelje mališana našeg grada da je projekat “Zaštitimo sretno odrastanje” za koji su Volonteri i prijatelji Konjica (VIPK) prošle godine osigurali grant od 5.000 KM namjenjenih za rekonstrukciju sportskog poligona u Trešanici propao zahvaljujući nesavjesnim sugrađanima i njihovim uskim ličnim interesima, kao i nezainteresovanim općinskim službenicima koji obećano nisu ispunili.





Općina Konjic je izdala saglasnost na osnovu koje su VIPK aplicirali i dobili grant sredstva od Centra za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo. Po prvi put smo se ponadali da će saradnja građana sa općinom imati sretan epilog, ali od samog početka nailazili smo na more prepreka koje smo nizom sastanaka uspjeli dovesti do kompomisa koji je rezultirao podjelom sportskog poligona na dva dijela. Jedan za parking stanara, a  drugi za dječiju igru.

S ovom podjelom smo bili relativno zadovoljni, ali smo se danima vrtili u krug, jer je imenovani predstavnik stanara Zdenko Bebek odbio da potpiše pisani protokol o načinu korištenja sportskog poligona koji je CPCD isključivo tražio.

Na kraju, iako, ovaj protokol može verificirati samo općina Konjic, to nije učinjeno, već su taj dio priče pokušali prebaciti na VIPK. Jasno smo kazali da mi nećemo niti možemo raditi poslove općine, pa je projekat sa 31.12.2013. godine zaključen kao jedini nerealizovani projekat na području BiH.

CPCD obavijestio je VIPK,  da se naša saradnja nastavlja, ali da nažalost i pored našeg truda i njihove podrške nismo dobili očekivanu i obećanu podršku od strane lokalnih vlasti, te su isti bili primorani obustaviti dalju realizaciju projekta. Švedska međunarodna agencija za razvoj SIDA našu općinu finansira sa milionskim projektima, ali naša općina Konjic odbacuje “siću” od 5.000 KM.

Čestitamo našoj općini Konjic na praznim obećanjima Esada Omerovića. Čestitamo našim sugrađanima, a posebno gospodinu Darku Anđeliću i Huseinu Hodžiću na rušenju dječijeg gnijezda iz udobnih općinskih fotelja. Želimo vjerovati da se prava djece i savjesnih građana štite bolje u fotelji upravnog odbora dječijeg obdaništa i općinske Komisije za partnerstvo s građanima. Čestitamo na fenomenalnoj pobjedi u izboru prioriteta života. Neka nam dugo žive limeni ljubimci na nelegalnom parkingu koji ponosno nosi gruntovni rodni list “Košarkaški poligon”.

Čestitamo, ali ne odustajemo od dječijih prava!














Nema komentara:

Objavi komentar