utorak, 11. veljače 2014.

KONJIČKI MORAL SPASIO ZUKIN MURAL



Općinu Konjic zahvaljujućim savjesnim građanima krasi još jedan vrlo značajan nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Za novi nacionalni spomenik od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglašen je i monumentalni mural znamenitog Konjičanina Zulfikara Zuke Džumhura čime je i okončana javna kampanja „Spasimo mural Zuke Džumhura“ koju su vodili aktivisti Neformalne grupe građana civilnog društva „Volonteri i prijatelji Konjica“ (VIPK).

Podsjećamo, jedno od obilježja predratnog Konjica – samački, ili hotel Igman sagrađen 1953. godine za potrebe radnika tek otvorene fabrike Igman, kasnije Klub radnika, a donedavna Pivnica (kultno mjesto konjičke omladine)  živjela je svoje posljednje dane tokom proljeća 2012. godine, jer je Općinsko vijeće izglasalo i odobrilo projekat gradnje novog objekta na mjestu Pivnice.
Prosto je bilo nevjerovatno da Jasminka Džumhur, nadležna općinska službenica zadužena za kulturno-historijsko nasljeđe općine Konjic znajući za tu odluku nije učinila ništa da se mural njenog nadaleko čuvenog prezimenjaka Zuke Džumhura spasi od budućeg rušenja.

Uvidjevši da prijeti realna opasnost od pretvaranja murala u prah i pepeo Konjičanin Dragan Agić Garga predložio je mladim aktivistima VIPK-a da se javno pokrene peticija za spas murala što je i učinjeno. Volonteri su ne gubeći ni časa 9. aprila 2012. godine organizovali širi sastanak građana Konjica, na kojem su formirali tim ljudi koji će voditi borbu za spas murala (Dragan Agić, Adis Muhibić, Dinno Kasalo, Emil Bakoš, Elvedina Alić..). Nakon konsultacija sa poznatim bh. slikarom – restauratorom mr. Sanjinom Lugićem odmah je sačinjen dopis općinskoj službi sa zahtjevom da se pošalje aplikacija državnoj komisiji za nacionalne spomenike.


Iz općine Konjic su sedmog dana reagovali, odnosno 16. aprila 2012. godine nadležnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podnijela su peticiju sa neophodnom dokumentacijom za proglašenje Zukinog murala u Pivnici i Spomen kosturnice na Musali nacionalnim spomenicima. Zatim su i upozorili budućeg vlasnika Pivnice Amila Babića, da se suzdrži od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle oštetiti aplicirano dobro. Sama zaštita i novonastala situacija kako smo informisani koštala je vlasnika preko 30.000 KM.
Zaintrigirani nesvakidašnjom građanskom inicijativom novinari Face TV stižu u Konjic i pružaju medijsku podršku građanima, dok za traženu izjavu nadležnih ostaju uskraćeni. Link: http://www.youtube.com/watch?v=Y6OaAuDlwaU


Sredinom novembra iste godine na osnovu dojave građana da se u Pivnici velikim bagerom ruše zidovi i time dovodi u direktnu opasnost mural, Volonteri i prijatelji Konjica svjesni zakonske snage aplikacije ponovo reaguju i nakon toga općina Konjic šalje građevinsku inspekciju na lice mjesta.
U proljeće 2013. godine Volonteri reaguju na upućeni dopis državne Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i zajedno sa Udruženjem za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa u općini Konjic pozivaju građane da se prikupi što više dokaza, dokumentacije, fotografija i dr. koja svjedoči o postojanju murala. Nakon sprovedene i on-line peticije ljubitelja Zuke i njegovih djela iz cijeloga svijeta, obimni prikupljeni materijal nakon konsultacija sa mr. Lugićem volonteri predaju direktno Komisiji u Sarajevu.


Mural je razmatran po prvi put na sjednici Komisije u septembru 2013. godine, ali je tada zaključeno da se ne donosi Odluka kojom se utvrđuje da ovo dobro ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH. Za narednu sjednicu bilo je potrebno uraditi detaljnije obrazloženje odluke; pripremiti historijsku i umjetničku analizu; uraditi komparativnu analizu sa muralima i zidnim slikarstvom koji su nastali u tom period da bi se ustanovilo da li je to jedina zidna slika koju je napravio Zuko Džumhur; kakva je simbolička vrijednost, kompozicija, boje: detaljnije opisati mural i navesti argumente koji će članovima Komisije omogućiti da donesu pozitivnu ili negativnu odluku.
U međuvremenu nastavljena je gradnja novog poslovnog objekta na ruševinama stare Pivnice, koji ima planiran suteren kao poslovni prostor. Sve informacije i kontakti su nam u to vrijeme govorili da su male ili gotovo nikakve šanse da se ovo dobro proglasi za nacionalni spomenik BiH, već da postoji realna opcija da bude od lokalnog značaja.

Na press konferenciji u Sarajevu, 05. februara 2014. godine Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kazala je vrlo radosnu vijest za sve građane Konjica, a to je da je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine pored 11 ostalih dobara proglašen i mural Zuke Džumhura u općini Konjic (FBIH).


„Imali smo situaciju, da nadležni u općini Konjic „ne znaju“ za mural Zuke Džumhura u Pivnici. Ponosni smo što Zukin Mural nije pretvoren u prah i pepeo kako je to prvobitno planirano, što smo pokazali senzibilnost, moralne, kulturne osjećaje i izazvali reakciju javnosti. Mnogi koje smo javno pozivali nisu se u to vrijeme ni smjeli približiti našoj inicijativi, jer je to značilo direktno suprostavljanje „općinarima“. Pitanje murala bilo je uvijek i pitanje našeg morala. Iskreno vjerujemo, da su pojedinci zaduženi i plaćeni da paze na ovakve vrijednosti izvukli pouku. Historija ne počinje i ne završava s nama. Samo građani Konjica zaslužuju sve pohvale kako domaće tako i svjetske javnosti, jer svog Zuku oni nisu zaboravili“, izjavio je Adis Muhibić, predsjednik VIPK-a.


S neskrivenim ponosom stavljamo tačku na našu dvogodišnju kampanju i koristimo priliku da se javno zahvalimo svim građanima Konjica koji su nam pružali nesebičnu podršku, te posebno ističemo pomoć i saradnju Sanjina Lugića, Dine Kassala, Dragana Agića, Emila Bakoša, Dženana Kovačića, Ekrema Macića, Mirsada Čukle, Elvedine Alić i mnogih drugih, bez kojih ova građanska inicijativa ne bi imala ovakav uspjeh.

PRESS VIPK-a
Konjic, 07.02.2014. godine

http://www.klix.ba/vijesti/bih/stecci-na-bijaci-pocitelj-i-dervisagica-kuca-u-srebrenici-ugrozeni-spomenici/140205065

http://www.mojkonjic.com/vijest.aspx?id=1965&naslov=konji%C4%8Dki-moral-spasio-zukin-mural

http://www.abrasmedia.info/content/mural-zuke-d%C5%BEumhura-progla%C5%A1en-nacionalnim-spomenikom-bih

Nema komentara:

Objavi komentar