srijeda, 5. veljače 2014.

OTPORNI NA ŠTELU!

U Mostaru je jučer, 28. januara 2014. godine završen dvodnevni trening o  korupciji u oblasti zapošljavanja i zdravstva. Seminar je organizovala antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT, a realizovale dvije organizacije članice mreže i to  Udruženje INFOHOUSE iz Sarajeva i UG RS „Stop mobbing“ iz Trebinja.


Istraživanja su pokazala da je korupcija najprisutnija u oblastima javnih nabavki, zapošljavanja i oblasti zdravstva. Učesnici treninga, među kojima je bio i član VIPK Mirsad Čukle, iznosili su svoja zapažanja te razmjenjivali iskustva iz prakse. Posebno korisna iskustva iznijeli su Ervin Turbić iz Tuzle, Anica Ramić iz Trebinja, Maida Džubur i Gordana Andrić-Aleksić iz Mostara, Đula Kozarić iz Tomislavgrada i dr.

Osnovni razlog neefikasne antikorupcijske borbe bh. društva je taj što je korupcija ugrađena u sistem bh. društva, javnosti su teško dostupne informacije o trošenju javnih sredstava, nedovoljno je izgrađena svijest o štetnosti korupcije zbog čega većina stanovništva živi lošije od realnih mogućnosti, korupcija je skrivena, masovna i kompleksna pojava, posljedice trpi cjelokupni razvoj, dolazi do sve većeg socijalnog raslojavanja društva itd.

Članovi VIPK stalno učestvuju u raznovrsnim edukacijskim programima što im omogućava zapažen i sve efikasniji rad u borbi protiv korupcije, borbi za demokratiju i za ljudska prava.


PRESS VIPK
Konjic, 29.01.2014.

Nema komentara:

Objavi komentar