četvrtak, 29. svibnja 2014.

CPCD ORGANIZOVAO TRENING UGOVOR O DJELU

U Resursnom centru (RC) Centra za promociju civilnog društva, 28. maja održan je u Sarajevu jednodnevni trening “Ugovor o djelu” za predstavnike organizacija civilnog društva i biznis sektora koji djeluju na području Bosne i Hercegovine.



U svom radu organizacije civilnog društva se gotovo svakodnevno susreću sa pojmom Ugovor o djelu i praktičnom primjenom ovog ugovora, bilo da angažuju osobe za izvršenje određene radnje ili su i sami angažovani. Međutim, rijetko su upoznati sa činjenicom da je predmet ugovora o djelu rezultat određenog rada, ne samo rad sam po sebi. Dosadašnja praksa ukazuje na postojanje velikog broj sporova i narušenih partnerskih i međuljudskih odnosa što je direktna posljedica nepoznavanja prava i obaveza koja proističu iz Ugovora o djelu.


Učesnici treninga bili su u prilici da upoznaju bitne elemenata Ugovora o djelu, uoče razliku ove vrste ugovora od ostalih ugovora, sagledaju sve obaveze naručioca posla i izvođača, načine i rokove isplate, kao i način obračuna doprinosa i poreza na ovu vrstu ugovora.
Ovim treningom organizacije i pojedince obučeni su o pravima i obavezama ugovornih strana, kako da na najbolji način koriste svoja prava ili izbjegnu dodatne obaveze.

Trener je bio Slaviša Prorok, certificirani trener Resursnog centra i Agencije za državnu službu koji ima dugogodišnje iskustvo u realizaciji edukativnih treninga u obrazovanju odraslih u oblastima: pisanja projektnih prijedloga, interpersonalne vještine, institucionalni mehanizmi suradnje između vladinog i nevladinog sektora i dr.

Jedan od učesnika treningu kojima je dodjeljen certifikat o pohađanju obuke bio je i Adis Muhibić, predsjednik Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije”.

Konjic, 29.05.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar