utorak, 27. svibnja 2014.

ZOSPI JE DOBAR, ALI SE SLOBODA OSVAJA


Mediacentra Sarajevo i Center for Social Research Analitika organizovali su uz podršku programa MATRA, Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH, 22.-23. aprila u Sarajevu seminar na temu: „Otvorenost javnih podataka – iskustva i mogućnosti za organizaciju civilnog društva u BiH“, kojem su prisustvovali brojni predstavnici nevladinih organizacija iz naše zemlje.

Maja Branković, predstavnica Transparency International BiH, predstavila je ideju otvorenih podataka i proaktivne transparentnosti. Zaključak, praktičnog dijela kojem je bio cilj, posjeta službenim stranicama određenih nivoa vlasti naše države i entiteta i procijena koliko su iste transparentne, bio je, da su jako netransparentne i nepotpune, te ne pružaju mnogo informacija, a čak i one informacije koje imaju su beskorisne. Predstavnik Centra za zastupanje građanskih interesa, Damir Mehmedbašić govorio je o značaju otvorenih podataka za razvoj povjerenja građana u institucije, o tehničkim aspektima prikupljanja podataka, iskustvima CPI. Akcenat predavača je bio na budžetima i podacima koje je CPI prikupio. Institucije u Bosni i Hercegovini su jako škrte u pogledu davanja podataka na koji svaki građanin ove zemlje ima pravo.


Drugi dan seminara su predvodile Mirjana Popović i Renata Radić iz Centra za istraživačko novinarstvo, CIN. Tema predavanja je bio zakon o slobodnom pristupu informacijama (ZOSPI). Uprkos tome što Bosna i Hercegovina ima jedan od najbolje uređenih zakona o slobodnom pristupu informacijama u regionu, njegova primjena u praksi je jako loša. Iz iskustava CIN-a moglo se zaključiti da institucije Bosne i Hercegovine rade sve kako građani ne bi došli do informacija na koje imaju zakonsko pravo. Veći dio drugog dana protekao je u podučavanju učesnika i učesnica ovog seminara praktičnoj primjeni ZOSPI-ja.

„Naučili smo kako pravilno napisati zahtjev instituciji kojoj se obraćamo i od koje tražimo određenu informaciju. Dio treninga je bio i kako napraviti žalbu na negativan odgovor institucije i koji su zakonski postupci u slučaju da ni poslije žalbe ne dobijemo traženu informaciju. Formalno, ZOSPI je jako dobar, ali sloboda se osvaja. Ako se ne borimo sa institucijama i ne tražimo svoja prava nama neće biti bolje, a pasivnošću samo odobravamo sav njihov (ne)rad“, kazala je Almedina Kašić, članica Udruženja Volonteri i prijatelji konjičke regije.

Prema Konvenciji o pristupu službenim dokumentima Vijeća Evrope: „Na sopstvenu inicijativu i kada je to prikladno, javna vlast preduzet će neophodne mjere kako bi objavila službene dokumente koje posjeduje u interesu unapređenja transparentnosti i efikasnosti javne uprave i podsticanja informiranog učešća javnosti u pitanjima od generalnog interesa.“

Konjic, 25.04.2014. godine

Nema komentara:

Objavi komentar